לפי החוק שתקף היום בהונגריה וחוקק בשנת 1993, הנקרא חוק 55, הזכאות לאזרחות הונגרית נגזרת משני עקרונות כאשר המשמעותי מבניהם הוא המוצא.
ישנם כמה עקרונות כללים ולא רשמיים אשר כדאי להכיר בעת הגעה ובקשת אזרחות הונגרית:
- החוק ההונגרי לאזרחות מבוסס על עיקרון הנקרא "זכות הדם", ובלטינית גוס סנגוויס, אשר קובע כי אדם זוכה לאזרחות בולגרית בזכות זה שנולד להורה שהוא אזרח הונגריה.
- תעודת הלידה ההונגרית מאשרת את העובדה כי הלידה קרתה ולא על האזרחות ההונגרית.
- חוקי האזרחות אינם תקפים רטרואקטיבית, למעט מקרים חריגים, ולכן יש לבדוק ולהתייחס לחוק שנכח בשלטון בתוקף בעת הלידה.
- לפי החוק ההונגרי אזרחות כפולה אסורה.
הילד נהיה לאחד מאזרחי הונגריה כחוק בעת הלידה אם רק הורה אחד או שני ההורים הונגרים.
לפני חיקוק החוק בשנת 1993,היו כללי זכאות ושלילה שונים לקבלת אזרחות הונגרית.
בין השנים 1957-1993 אם אחד מההורים היה אזרח מדינת הונגריה בעת הלידה, הילד שנולד קיבל אזרחות הונגרית.
בשנים שקדמו לשנת 1957 היו תנאים שונים ומגוונים לקבלת אזרחות הונגרית והם:
- הילד מקבל אזרחות בהונגריה רק אם האב החוקי היה אזרח הונגריה. ילד שנולד לאם הונגריה ואב לא הונגרי לא היה יכול לקבל אזרחות לפי לידה.
- במידה שהילד נולד מחוץ לנישואין, ולאמו יש אזרחות הונגרית, הילד מקבל אזרחות הונגרית. אם במהלך השנים האב מכיר בילד והוא לא הונגרי, הילד מאבד את האזרחות ההונגרית שלו.
- אישה שאינה הונגריה והתחתנה עם גבר הונגרי, קיבלה בצורה אוטומטית אזרחות הונגרית לאחר שהתחתנה.
- מי שעזבו את הונגריה לפני ה-1 בספטמבר 1929, לתקופה העולה על 10 שנים בחוץ לארץ עלולים לאבד את אזרחותם. תקופת 10 השנים חלה מיום פקיעת תוקפו של הדרכון האחרון ההונגרי שהיה בחזקת האדם. במקרה שכזה, נדרש לפנות לרשויות ולהגיש מסמך הונגרי רשמי במטרה לבוא ולהוכיח כי האזרח על אזרחותו שמר.
- לפי אמנת טריאנון, שהייתה הסכם שלום שנחתם לאחר מלחמת העולם הראשונה, מי שחי מחוץ לגבולותיה הנוכחיים של הונגריה איבד את אזרחותו וקיבל אזרחות במדינה שקיבלה את השטח המדובר.
- מי שעזבו את הונגריה לפני ה-1 בפברואר 1949, דרושים להציג מסמך הונגרי על מנת להוכיח שחיו בהונגריה לאחר ה-1 בספטמבר 1929, במיוחד אלה אשר עבו בשנות ה-30 או בשנות ה-40 המוקדמות. המסמך יכול להיות תעודה מזהה, תעודת בית ספר, תואר אקדמאי, מסמך עבודה וכן הלאה.
- במקרים מסוימים החוקים של 1879 ו-1939 אפשרו למדינת הונגריה לשלול אזרחותם של הונגרים.
כפי שניתן לראות, קשה מאוד לברר מהי אזרחותו של אדם, בעקבות השינויים שחלו בגבולות ואזרחויות במרכז אירופה במהלך המאה העשרים. הליך בירור אזרחותו של אדם נעשה באמצעות מומחים מטעם מחלקת רשם האזרחות העובדים תחת לשכת הממשלה ויושבים בעיר הבירה בודפשט בלבד. התהליך יכול לקחת עד שנה או שנה וחצי.
מחיר לקבלת שירות להוצאזת אזרחות הונגרית לא צריך להיות סוד גדול, המחיר להוצאת אזרחות הונגרית לדרכון ההונגרי הינו 2500 ש"ח.
בהשוואה לשאר האזרחויות האירופיות המחיר הוא מחיר מצחיק, וכדאי מאוד לממש את זכאותכם מי יודע האם גם מחר המצב יהיה אותו הדבר?
השאירו פרטים ונחזור אליך לבחינת זכאותכם:
תהליך בירור האזרחות ההונגרית
הבירור מתבצע לאחר מילוי טופס המכיל 6 עמודים ונקרא "בקשה לאימות אזרחות" בשפה ההונגרית, הטופס קיים אך ורק בהונגרית ולא ניתן להגשה בשפה אחרת. על אזרחים ישראליים חלה החובה להגיש טופס זה מלא ולצרף תעודת לידה ונישואין במידה שיש ורלוונטי.
- נדרש לצרף לטופס הבקשה תעודות לידה, נישואין וגירושין מקוריות המעידות על הקרבה המשפחתית שיש לאדם שדורש אזרחות הונגרית. לדוגמה, אם לדעתכם לסבתכם החזיקה באזרחות הונגרית, עליכם לצרף תעודת נישואין מטעם הממשלה של הורי הסבתא, תעודת לידה של הסבתא וגם תעודת נישואין במידה שהתחתנה, תעודת לידה של ההורה שלך, תעודת נישואין של ההורים שלך, ותעודת לידה ונישואין שלך. במידה שאתם נשואים כבר כמה פעמים, עליכם לשלוח לשגרירות הונגריה את כל תעודות הנישואין שברשותכם ואת כל החלטות הגירושין שבית המשפט קבע (עם חותמת המאשרת כי תמה תקופת הערעור במידה שלא רשום תאריך).
- תעודות שהונפקו באמצעות רב או בית דין רבני לא נחשבות להוכחה בנוגע למוצא ההונגרי, שמתקבלת על ידי הרשויות ההונגריות.
- כל מסמך שלא הונפק על ידי לשכת האוכלוסין ההונגרית, צריך לעבור תרגום לשפה ההונגרית ולעבור אימות על ידי הקונסול של השגרירות ההונגרית. ניתן לתרגם מסמכים גם בעזרת הלשכה ההונגרית לתרגום ואימות בע"מ, מסמכי לשכה זו קבילים מבחינת המדינה ההונגרית.
- מסמכים ישראליים נדרשים לעבור אימות "אפוסטיל", אשר מונפק על ידי משרד החוץ הישראלי בירושלים.
במידה שרלוונטי עבורכם, עליכם להגיש גם טפסים במקרה של שינוי שם, גירושין, פטירה וכן הלאה, בעת בקשתכם לאזרחות הונגרית.
לאחר שאספתם את כל המסמכים הנחוצים לכם להגשה ביחד עם טופס הבקשה לאזרחות, עליכם להגיע לשגרירות ההונגרית הממוקמת בתל אביב יחד עם כל הטפסים כשהם ממולאים. כל הטפסים צריכים להיות רשומים בשפה ההונגרית.
אם תיקבע לכם אזרחות הונגרית, יונפק אישור אזרחות הונגרית שיהיה בתוקף לשלוש שנים מתאריך ההנפקה.
כאשר תיקבע האזרחות ההונגרית שלכם, עליכם לרשום את כל התעודות (לידה, נישואין וגירושין) של האזרחות הזרה (למשל, ישראלית) בטפסים. כמו כן אם אתם אלמנים עליכם להציג את תעודת הפטירה של בן או בת הזוג. כל הטפסים הללו יועברו לארכיון בהונגריה ולאחר מכן תונפק תעודה הונגרית עבורכם. הרשויות ההונגריות מקבלות מסמכים מקוריים בלבד, מהרשויות המנפיקות או העתקים נאמנים למקור באימות של משרד החוץ של מדינת ישראל.
ניתן להגיש בקשה לדרכון הונגרי עם אישור האזרחות ההונגרית תוך 3 שנים מתאריך ההנפקה, ועם תעודת הלידה הרשומה בהונגריה.
כמו הדרכון הפורטוגלי גם הדרכון ההונגרי הוא דרכון אירופאי לכל דבר ושייך למרחב שנגן.